Coronaclaim MKB logo
Knokken en overleven. Echt gezellig was het niet. | 22 oktober 2021

Laurence van Domburg Scipio van Slijterij en drankengroothandel Cevelum

Je droombedrijf overnemen

Het jaar 2020 begon goed. Ik was met de overname van de slijterij en drankengroothandel bezig.  Ik was heel enthousiast. We kregen veel opdrachten binnen. Zelf zat ik nog in de ziektewet en was mezelf eruit aan het werken. We waren voor de zekerheid voorzichtig geweest met de financiering. 

Dan wordt de droom een nachtmerrie

Al snel bleek dat de omzet zo’n 30% lager was dan wat ons was voorgehouden door de verkoper. De financiering bleek te krap, dus liepen we meteen achter. 

Toen kwam corona en daalde de omzet door de maatregelen nog eens met 40% aangezien we voor meer dan 50% afhankelijk zijn van de horeca. 

De eerste 3 maanden gingen nog

De eerste lockdown ging wel, maar daarna werd het veel erger. Ik had gehoopt in december 2020 open te kunnen gaan. Toen bleek dat het nog wel een half jaar ging duren en de tvl betalingen ook op zich zouden laten wachten. 

Financieel heb je pech als je starter bent

De eerste ontvangen steungelden moest ik meteen terugbetalen omdat we geen referentie hadden van het jaar daarvoor. Ook kwamen we niet in aanmerking voor extra steun vanuit de gemeente. ‘Je hebt een uitkering en dan telt de Ib 60 niet meer.’ Ik heb de ib 60 erop nageslagen. We hadden wel wat moeten krijgen. Er zaten alleen maar verliezen in.

Als iedereen omvalt..

Sommige leveranciers gingen nu heel moeilijk doen. Ze wilden geld zien, want zij hadden ook een liquiditeitsprobleem omdat ze geen evenementen meer hadden. Ik merkte dat er ook leveranciers waren die relaxter waren. Mogelijk heeft dit te maken met hun verzekering. De coulante  leveranciers hebben ons echt geholpen met betalingsregelingen. Stel dat wij om gevallen waren, dan hadden wij ook weer andere bedrijven meegetrokken. 

Enorme bezuinigingsronde voor extra financiering

Ik had duidelijk extra financiering nodig. Dat werd een fors traject met gigante bezuinigingen om in de vaste kosten te kunnen snijden. Door de Micro Covid-19 Nederland financiering waar de EU achter staat, hebben we via Qredits 25k kunnen lenen. 

Uiteindelijk was de TVL wel toereikend

Het traject voor extra financiering duurde maanden en was niet zo makkelijk. In de tussentijd moet je het maar zien te redden. Gelukkig kregen we daarna wel genoeg steun.  

In 2 jaar tijd niks opgeschoten 

Met alle kunst- en vliegwerk zijn we er gelukkig nog. Alleen de markt draait nog steeds niet goed. Feesten en evenementen lopen nog niet lekker. Mensen zijn nog steeds bang. Aan de andere kant moeten we nu ook de uitgestelde betalingen gaan inlossen, dus we lopen nu 2x achter.

Ik was niet de gezelligste

Mijn VOF partner is ook mijn partner. Je begrijpt dat we echt een rottijd hebben gehad. En als je dan bedenkt dat mensen in loondienst helemaal niets gemerkt hebben, is dat echt wrang.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin