Coronaclaim MKB logo
Fratelli e Pizza | 10 februari 2022

Volgend jaar wordt echt een top jaar! (zeggen we al 3 jaar)

Ik ben blij met de maatregelen, maar niet met de manier waarop. Je kunt niet 4 dagen van te voren een gigantisch festivalweekend aflasten (we zouden op 6 festivals staan!). En dat Zandvoort daarna wel doorgaat, snap ik gewoon niet..

Zico Wesselman (29) van Fratelli e Pizza

7 Jaar geleden begon ons avontuur. Met mijn broer Mauro (28) Wesselman startten we Fratelli e Pizza (broers & pizza). We konden de ‘op locatie’ activiteiten overnemen van een kennis waar we al jaren voor werkten. We mochten een oventje lenen en startten ons ondernemersleven. Vooral voor mijn broer, want ik deed het er meer als hobby bij.

Smullen in Italiaanse sfeer

We hadden veel succes met onze verse pizza’s, pasta’s en anti-pasti op festivals en (bedrijfs)feesten. Alles maken we zelf, ook het deeg van Italiaanse bloem. We gebruiken traditionele recepten met een eigen twist door geheime ingrediënten toe te voegen. Vooral de Pizza Balsamica is een groot succes. Door de houtgestookte oven en leuke aankleding zie je mensen echt smullen. Ze wanen zij zich heel even op vakantie in Italië.

Gezellig met de fam & friends

Ook onze jongste broer Dymas (26) helpt vaak genoeg mee. Moeders, die van Surinaams/Indische afkomst is, heeft de soep ontwikkeld en onze vader die bakker was, maakt de tiramisu. Als we een druk festivalweekend hebben trommelen we alle vrienden en familie op om te komen helpen. Zo is Fratelli e Pizza een beetje van ons allemaal.

Je past je uitgaven erop aan

Dat het goed (bij)verdient, al jaren op rij, maakt dat je ook van deze inkomsten in de toekomst uitgaat. Zo heb ik een flinke hypotheek kunnen afsluiten, die nu nog flinker voelt (ondanks mijn baan als salesmanager). Maar vooral voor mijn broer Mauro is het tanden bijten. Hij moet ervan rondkomen.

Ondernemersrisico? Daar moet je niet over zeuren

Ik zit soms met verbijstering te kijken hoe sommige horecaondernemers de afgelopen twee jaar geen/nauwelijks eigen initiatief hebben genomen om alles toch nog zo goed mogelijk draaiende kunnen houden. Ik snap dat je als horecaondernemer ontzettend hard getroffen bent door de genomen maatregelen, maar alleen maar zeuren en niets doen ben ik niet zo van.

Deze maatregelen vallen niet onder ondernemersrisico

Ondernemerschap is kansen zien en flexibel inspelen op veranderende marktomstandigheden. De coronamaatregelen zijn geen markttendensen of tegenvallende omstandigheden. Deze maatregelen zorgen ervoor dat je je vak niet kunt uitoefenen. Ze zijn bovendien te onvoorspelbaar en worden op veel te korte termijn in werking gesteld om er als ondernemer op te kunnen anticiperen.

De eerste lockdown snapt iedereen. Zelfs de laatste lockdown snap ik nog, want de ziekenhuizen liepen vol. Wat ik niet snap is in de lockdown in de zomermaanden. Met de vaccinaties en qr codes zou alles weer opengaan, maar ze hebben het nog niet/nauwelijks geprobeerd geprobeerd!

Het zit me echt dwars dat 4 dagen van te voren een gigantisch festivalweekend wordt afgelast. We zouden op 6 festivals aanwezig zijn dat weekend! Daar zit zo verschrikkelijk veel voorbereidingstijd in, vrienden hebben vrij genomen van hun werk.

En dan staan ineens 100.000 mensen naast elkaar in Zandvoort. Natuurlijk was ik super blij voor ze dat zij wel open mochten, maar ik snap het gewoon niet.

Ik heb perspectief nodig, ik wil het snappen

Als de overheid zegt: je mag straks open, maar je mag maar ⅔ van je capaciteit gebruiken. Dan kunnen we ons daarop voorbereiden! Als er geen tenten mochten, maar wel open lucht concerten, dan regelen we dat. Maar nu heb je geen keus.

Ik vind echt dat ze veel duidelijker moeten aangeven op basis van welke indicatoren ze welke beslissing nemen. Heel simpel: bij 400 mensen op de IC gaat alles dicht; bij 250 mensen op de IC gaat alles open met een QR code; en onder de 200 gaat alles open zonder QR code. Dan weet je waar je aan toe bent als ondernemer. Ze beslissen namelijk over mijn geld en toekomst.

Wanneer je perspectief hebt, kun je erop sturen. De overheid is zo onduidelijk in de beslissingen en die worden ook zo kort dag genomen, dat je als ondernemer geen kant op kan zonder heel veel te verliezen.

En dat terwijl als je kijkt naar de landen om ons heen, die blijven wel gewoon open. Gaan Nederlanders daar naartoe.

Waarom geen ondernemers in het OMT?

Als ik voor mijn bedrijf dezelfde keuzes zou maken als de overheid doet, zou ik morgen niet meer bestaan.

De overheid zegt: ‘De kans is heel groot dat we volgend jaar weer tekort hebben in de zorg.’Als ik dat zou weten, zou ik dat nu regelen. Bovendien biedt Duitsland nog steeds bedden aan.

Het zal wel allemaal niet zo makkelijk zijn, maar het feit dat er geen ondernemers pur sang in het OMT zitten, geeft je toch te denken in hoeverre het OMT ondernemers begrijpt/wil begrijpen.

Niet hun eigen geld

Ik denk dat de overheid de maatregelen zo onvoorspelbaar neemt omdat het niet over hun eigen geld gaat. Dat voel je niet. Zij krijgen gewoon goed doorbetaald.

Wat we zijn misgelopen? Minimaal 250.000 euro

We waren geboekt voor Lowlands, Down the Rabbit Hole, Duikbootfestivals en nog veel meer evenementen. In sommige weekenden hadden we 3 festivals per dag. Denk daarbij nog alle bedrijfsfeesten tuinfeesten en je wordt bijna verdrietig van wat er allemaal niet doorgegaan is.

Ik vind een officieel excuus wel op zijn plaats

Ik ben wel blij dat we allemaal gezond zijn. Ik heb ook dierbaren op de IC zien belanden, dus ik ben echt wel blij met de maatregelen. Ik ben alleen niet blij met de manier waarop het gebeurt: te kort dag, te onvoorspelbaar. Dit heeft mijn broertje een behoorlijke klap gegeven. Hij is was normaal altijd heel opgewekt.

Daarom zou ik alleen al de erkenning waarderen; een welgemeend excuus zoals bij de toeslagen affaire.

Coronasteun pakketten
Wij hebben onszelf de eerste 5 jaar lang niet alles uitbetaald om te sparen voor meer/grotere ovens. We hebben ervoor gekozen om geen NOW en TVL aan te vragen. We hebben het maximale gehaald uit de afgelopen jaren en gelukkig geen verdere steun nodig gehad. Ons jaar komt volgend jaar wel weer;)!

Fratelli e Pizza in de krant

Fratelli e Pizza

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin