Coronaclaim MKB logo
Arma horecaverhuur | 24 mei 2022

Strijden voor je recht terwijl je een bedrijf te runnen hebt

Marc Sanders - Arma horecaverhuur 3

Op 2 juni 2020 heb ik faillissement aangevraagd met als doel om een doorstart te maken en dat is gelukt. Ik zag het allemaal al aankomen en kon problemen mooi voor zijn, dacht ik. Door administratieve regeltjes die elkaar tegenspreken moet ik nu vechten voor mijn gelijk.

Liquiditeit berekenen

Als ondernemer kijk je naar liquiditeit. In de eerste lockdown dachten we nog dat de coronacrisis in september wel al over was. Met de regelingen kon ik het tot en met september/oktober volhouden liquiditeitstechnisch en maakte ik me niet zoveel zorgen. Totdat mijn vriend-accountant zei: door het verlies wat er zou ontstaan, krijg jij een enorm negatief eigen vermogen en daardoor zul je problemen krijgen met financiering in de toekomst. Zonder financiering, geen groei met je bedrijf.

 

De balans op maken

Gauw hebben we de cijfers op orde gemaakt. Daaruit bleek dat ik een 600k- 700k negatief eigen vermogen zou opbouwen doordat Nederland op slot ging, en Nederland en ik omzet verloor. Je zou alleen salariskosten vergoed krijgen, terwijl de kosten van de leasevrachtwagens, afschrijving, en andere kosten gewoon doorgaan.

 

Oud zeer voorkomen

4 Jaar geleden heb ik ook al heel veel last gehad van de crisis. Ik had me nog nooit zo arm gevoeld. Dus ik dacht: dat wil ik niet nog een keer, want dan ben je nog 8 jaar aan het terugbetalen/inhalen terwijl ik vorig jaar 80k had overgehouden. Dus hebben we faillissement aangevraagd. Ik had alles goed geregeld in het verleden en toen snapte iedereen het wel. Ik had 23 mensen in dienst. Door het vangnet kregen ze allemaal 2 jaar lang WW-uitkering.

 

Opnieuw beginnen

Ik kon mijn bedrijf vervolgens afgeslankt terugkopen. Ik had een heel fijne curator die echt meedacht. Ik maakte de doorstart met 2 en toen 3 oud medewerkers. We hadden het best druk

met de verhuur van horecamateriaal en dat ging best wel weer goed.

 

Tweede lockdown

Door de nieuwe lockdown, waarbij tussendoor grote evenementen niet door mochten gaan, verdwenen er in één keer weer 100-120k aan opdrachten.

Daar was ik behoorlijk ziek van, maar ik was wel blij dat ik geen 23 mensen meer op de payrol had staan. Ik had in de drukke periode eigenlijk weer mensen moeten aannemen, maar ik ben blij dat ik dat niet gedaan heb, want ik werd ineens gezien als starter en die kregen toen niks!

 

Administratief probleem

Om TVL te krijgen, moest je als ondernemer gestart zijn voor 1/7 2020. Ik heb mijn doorstart gemaakt door op 19/6 de betaling aan curator te doen. Dan moet alles nog geregeld worden zoals de bv opzetten, wachten op een nieuwe bankrekening (dat vertraging opliep door corona). Ondertussen was ik al aan het verhuren. Een klant kwam erachter dat in de kvk stond dat ik pas op 6/7 ben begonnen. En toen begon het.

 

Bewijzen dat je recht hebt op tegemoetkoming

Ik heb bezwaar aangetekend met bewijsstukken van verhuur en de betaling aan de curator opgestuurd. Dat bezwaar loopt nog, dus dat is afwachten. Ik heb nog een holding erboven, maar daar zitten geen activiteiten in. Krijg ik de mededeling: Die holding bestaat al sinds 2005, dus je bent geen starter. Uhm wat??

 

Zoeken naar iets om ondernemers NIET te helpen

Corona is een moeilijke tijd voor iedereen. We helpen elkaar er doorheen te komen, maar voor mij voelde het echt of de overheid iets aan het zoeken was om ondernemers niet te hoeven helpen. Er zaten 2 afdelingen op casus terwijl iedereen op zijn víngers kan natellen wanneer ik werk heb en niet. Uiteindelijk is er een nieuwe regeling in het leven geroepen voor startende ondernemers, maar daarin zou ik maar recht hebben op 2 kwartalen ipv 4 kwartalen. Het is echt strijden voor je recht terwijl je een bedrijf te runnen hebt! Ik vind dit echt schandalig!

 

De NOW is wel goed gegaan. De TVL niet.

Het uwv is heel goed te werk is gegaan. Als je voor die NOW rekening in aanmerking kwam zoals ik heb je een week later 80% betaald gekregen. Dat ging geweldig. Zo kun je ondernemen. En dat je daarna dingen moet aantonen, dat is logisch. Wat ik zeker richting de TVL wat ik niet snap, is dat het voor bedrijven die in de problemen zitten dan zo moeizaam gaat! Ook hier hadden ze moeten zeggen: ‘We gaan gelijk een deel doen en evalueren we later wel.’ Dat vertrouwen moet je echt hebben als overheid in je inwoners. Nu hebben ze ons gewoon aan ons lot overgelaten.

 

Ik ga nooit meer groter worden

Gelukkig is het pand waar ik in zit van mijn ouders. Van 1/7 2020 – 1/7 2021 hoefde ik geen huur te betalen. Daar heb ik echt heel veel geluk mee gehad. Ik weet niet of ik anders nog bestaan had.

 

Nu is het razend druk, maar ik ga niet meer terug zoals het was. Ik draai nu weer zelf mee in de verhuur en dat vind ik weer erg leuk. Voorheen liep ik rond en hadden ze mij niet meer nodig. Nu kan ik weer lekker meewerken. Ik ga niet meer mensen aannemen dan 8.

Marc Sanders - Arma horecaverhuur

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin