Coronaclaim MKB logo

Overheid Aansprakelijk

Coronaclaim eist verantwoording van de overheid over de coronamaatregelen en accountability en rechtvaardigheid voor de schade als gevolg van verplichte sluitingen, beperkte openstellingen en een markt die als gevolg van de pandemie onvoorspelbare verschuivingen heeft doorgemaakt.

Iedere MKB & Zzp ondernemer heeft, door overheidsmaatregelen, in meer of mindere mate schade opgelopen. Het maakt dan ook niet uit of je als MKB of Zzp ondernemer wel of niet uitstel van betaling belasting(en) en/of wel of niet een beroep hebt gedaan op steunmaatregelen zoals NOW, TVL, Tozo, TONK, Togs.

Bedreiging werkgelegenheid

Ondanks of dankzij deze gesubsidieerde steunmaatregelen blijft er voor vrijwel iedere ondernemer, buiten zijn of haar schuld, een substantiële (rest) schade over. Hetgeen indirect een bedreiging tot gevolg heeft voor de werkgelegenheid van miljoenen Nederlanders.

Coronaclaim stelt dat de overheid aansprakelijk is voor de schade van ondernemers. Daarbij zijn een aantal vraagstukken van belang:

  1. Was de pandemiedreiging zodanig dat het de genomen maatregelen rechtvaardigde?
  2. Waren de maatregelen wel effectief?
  3. Was het overheidsoptreden proportioneel?
  4. Wat kwam er terecht van de beloofde compensatie?
  5. Is de aangeboden compensatie eerlijk verdeeld?

 

Deze vragen zijn niet alleen belangrijk voor de aansprakelijkheid, maar ook om te bepalen hoe de overheid zich in de toekomst kan opstellen.