Coronaclaim MKB logo
mkb-ondernemers moeten beginnen met terugbetalen van coronasteun, maar kúnnen ze dat ook

 

mkb-ondernemers moeten beginnen met terugbetalen van coronasteun, maar kúnnen ze dat ook?

Honderdduizenden zelfstandig mkb-ondernemers moeten er vanaf begin oktober aan geloven: een gezamenlijke corona-belastingschuld van in totaal ruim 19 miljard euro moet worden terugbetaald aan de fiscus. Dat mag worden uitgesmeerd over vijf jaar, maar makkelijk wordt het voor velen niet, vrezen ondernemersclubs. Zo’n 1700 bedrijven staan al op de rol voor mogelijke schuldsanering en daar komen er meer bij.

Ondernemers met betalingsproblemen door de coronacrisis, konden tussen maart 2020 en maart 2022 bijzonder uitstel van betaling aanvragen bij de Belastingdienst. Maar de tijd om te gaan aflossen is daar. Zo’n 269.000 ondernemers hebben een schuld van ruim 19 miljard euro, laat het ministerie van Financiën weten.

In de afgelopen tijd regende het dan ook blauwe enveloppen met betalingsregelingen bij bedrijven. Ook Joost d’Hondt, eigenaar van tapasrestaurant ’t Zusje in Terneuzen, kreeg er eentje, vertelt hij aan RTL Z. Het is een flink bedrag. Hoeveel het precies is wil hij wel kwijt aan de redactie maar liever niet teruglezen op deze site. “En er komt nog rente bovenop ook”, zegt hij. 

Rente komt erbij

Het gaat om invorderingsrente die moet worden betaald door alle ondernemers met een betalingsregeling, zo laat het ministerie van Financiën in een reactie weten. Door de coronacrisis stond deze tijdelijk op 0,01 procent. Sinds 1 juli is dat 1 procent en moet de rente stapsgewijs omhoog naar zijn oorspronkelijke 4 procent per 2024.

Ondernemers lossen hun schuld in principe in zestig maandelijkse termijnen af, ofwel vijf jaar. Onder voorwaarden kan dat worden opgerekt tot zeven jaar. Een ondernemer met een gemiddelde schuld van 70.000 euro lost zo bijvoorbeeld al snel ruim 1100 euro per maand af, exclusief rente. De termijn moet uiterlijk aan het einde van de maand binnen zijn.

Schuldsanering: >1700 bedrijven in traject

Wie er niet uitkomt, kan een verzoek tot schuldsanering doen. Bij een akkoord wordt een deel van de schuld of zelfs alles kwijtgescholden. Om die kansen te vergroten gaat de Belastingdienst het komende jaar akkoord met een lager saneringsbedrag, zo zegt een woordvoerder van Financiën. Details daarover worden niet gedeeld.

Wel zegt het ministerie dat er inmiddels meer dan 1700 ondernemers in een traject zitten om zo’n akkoord te bereiken en er nog zeker honderd zo’n verzoek hebben gedaan.

Schuldenberg groeit

De belastingschuld komt bovenop de hoge kosten die er toch al zijn, van energie tot personeel, zegt d’Hondt. “Ik heb een goede zomer gedraaid en nog op tijd een redelijke energiedeal gesloten. Daarom kan ik de rekeningen nog betalen.” Maar veel collega’s hebben het volgens hem slechter getroffen. 

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) verwacht bij zeker 10 procent van de ondernemers serieuze betaalproblemen, zo laat een woordvoerder weten. De branche noemt de voorwaarden voor het oprekken van de betaaltermijn te streng en pleitte er al voor om later te beginnen met aflossen dan 1 oktober.

“Toen de datum bepaald werd, ging iedereen ervan uit dat we in een normale situatie zouden zitten. Niet wetende dat we feitelijk van de ene in de andere crisis zijn beland”, aldus KHN. 

Buffers zijn nog steeds op

Ook brancheorganisatie beUnited verwacht grote problemen met aflossen, vooral in sectoren zoals de detailhandel, horeca- en evenementensector. “De zakelijke lasten zijn op alle fronten gestegen, en die kunnen bij lange na niet allemaal worden doorberekend”, zegt Pancras Pouw. “Los daarvan hebben veel mkb-bedrijven de coronaschade nog niet goedgemaakt en is er veel eigen vermogen  in rook opgegaan.”

Ook bij d’Hondt droogde die buffers op. “Ik heb mijn pensioen en privévermogen opgegeten”, zo vertelde d’Hondt al eerder aan RTL Z. Dat kwam ook, omdat hij deels buiten de boot viel bij het krijgen van overheidssteun. “Er werd maatwerk beloofd, maar dat heb ik tot nu toe niet gekregen”, zegt hij er nu over.

Je moet slim ondernemen om het nu nog vol te houden, zegt de ondernemer. Zo heeft zijn restaurant inmiddels een minder grote voorraad om de kosten onder controle te houden.

Huis verkopen

“En ik haal er voor mezelf niets uit”, zegt hij. “Ik werk zeventig uur per week en verdien denk ik een euro per uur.” De komende maanden brengen dan ook onzekerheid: wat gaat corona deze winter brengen? Kan ik mijn rekeningen blijven betalen? Immers gaat ook dat minimumloon versneld omhoog

“Ik heb gekozen voor mijn passie en geloof dat als we de komende tijd doorkomen de zon wel weer gaat schijnen”, zegt d’Hondt erover. “Daarbij: als ik nu stop dan kan ik mijn huis gaan verkopen.”

BRON

Stichting Coronaclaim.nl

Is jouw bedrijf door corona in de knel gekomen? En zit je met een belastingschuld die je nu niet kunt afbetalen? Neem dan contact op met stichting coronaclaim MKB om met behulp van ons jouw schade te claimen.

Wat is stichting coronaclaim MKB?

Stichting coronaclaim MKB is opgericht om voor MKB-ondernemers de schade te claimen die zij hebben geleden of nog gaan lijden door de coronamaatregelen.

De schade is divers. Daarom is gekozen om circa tien rolmodellen te kiezen en hier een compensatieregeling of schadevergoeding voor te claimen. Dit schept precedenten waarmee andere MKB-ondernemers hun specifieke schade kunnen claimen. De officiële beschrijving van de stichting is:

De stichting coronaclaim MKB heeft ten doel het behartigen van de belangen van mkb-ondernemers in het algemeen en ondernemers die als rolmodel naar voren willen treden in het bijzonder, waaronder begrepen maar niet beperkt tot:

  • het onderzoeken en vaststellen van de financiële en juridische gevolgen voor mkb-ondernemers van de door de Staat ingestelde coronamaatregelen;
  • het realiseren van compensatie voor mkb-ondernemers die zijn benadeeld door de coronamaatregelen;
  • het optreden als woordvoerder en/of vertegenwoordiger van mkb-ondernemers in verband met de geleden schade.