Coronaclaim MKB logo
Energiesteun vrijwel geen enkele ondernemer komt in aanmerking voor de steun die in Den Haag is bedacht.

Het kabinet komt mkb-bedrijven met een torenhoge energierekening tegemoet, maar bijna niemand komt in aanmerking voor de steun die in Den Haag is bedacht. Daarmee dreigen financiële problemen voor veel ondernemers.

Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws langs 27 brancheverenigingen, zoals Metaalunie en Glastuinbouw Nederland en verschillende ondernemers die veel energie verbruiken.

Volgens alle brancheverenigingen is de zogenoemde Tegemoetkoming Energiekostenregeling (TEK) ontoereikend. Die moet vanaf november gaan gelden voor bedrijven met maximaal 250 medewerkers en een jaaromzet tot 50 miljoen euro.

Het grootste struikelblok van de regeling is volgens de ondernemers dat minimaal 12,5 procent van de omzet op moet worden geslokt door de energierekening. Dat minimum wordt door velen niet gehaald. Maar die energierekening, die explodeert wel, zeggen ze.

Zo maakt de energierekening voor het schadeherstelbedrijf van Joost den Elzen ‘maar’ 10 procent uit van de omzet en dus heeft hij geen recht op compensatie. Ook al steeg die rekening van 300.000 euro naar ruim één miljoen euro per jaar. Vooral bij het spuiten van lak op auto’s wordt veel energie verbruikt.

“In de spuitcabine heb je de ideale temperatuur nodig van 21 graden, zodat de lak mooi vloeit. Vervolgens moet de lak uitharden bij 40 graden”, zegt hij. Dat kost veel gas, aldus de ondernemer.

Interen op reserves

Ook Wietse Wissema grijpt naast de TEK-regeling. Zijn bedrijf Alligator Plastics maakt en onderdelen voor onder meer zonnepanelen en verbruikt veel energie. Zijn energierekening ging van 400.000 euro naar zo’n 1,2 miljoen per jaar, maar daarmee komt hij nog niet aan 12,5 procent van zijn omzet.

Daarom moet de ondernemer flink interen op zijn reserves. Als deze torenhoge prijzen blijven en hij krijgt geen compensatie, loopt hij het risico zijn fabriek op termijn te moeten sluiten, vreest de ondernemer. “Doodzone, want het is een gezond bedrijf.”

‘Bakkers houden dit niet lang vol’

Ook ambachtelijke bakkers komen niet aan de benodigde 12,5 procent, zegt de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV). Ook al hebben veel van hen een energierekening van 10.000 euro per maand en moeten zij interen op hun loon of spaargeld. Dat kunnen ze niet lang volhouden, vult de branchevereniging aan.

Branchevereniging Ambachtelijke Versdetailhandel Nederland (AVN) stuurde vorige week een noodkreet aan de Tweede Kamer: niemand van de 350 leden komt aan die 12,5 procent.

De AVN hoopt, samen met MKB-Nederland, op een gesprek met het kabinet en vooral aanpassing van de regels. De omzetgrens van 12,5 procent moet omlaag en er moet iets gebeuren voor ondernemers met meerdere vestigingen.

Wat houdt de TEK-regeling in?

TEK staat voor Tegemoetkoming Energiekosten, een compensatieregeling van de overheid voor energie-intensieve mkb-bedrijven. De voorwaarden:

  • Het bedrijf verbruikt jaarlijks minimaal 5000 kubieke meter gas of 50.000 kWh aan elektriciteit
  • Minimaal 12,5 procent van de omzet bestaat uit energiekosten
  • Het bedrijf heeft minder dan 250 werknemers
  • De jaaromzet is lager dan 50 miljoen euro
  • Er geldt een maximumvergoeding van 160.000 euro.
  • Ondernemers krijgen hun compensatievergoeding naar verwachting in april gestort.

Wat is stichting coronaclaim MKB?

Stichting coronaclaim MKB is opgericht om voor MKB-ondernemers de schade te claimen die zij hebben geleden of nog gaan lijden door de coronamaatregelen.

De schade is divers. Daarom is gekozen om circa tien rolmodellen te kiezen en hier een compensatieregeling of schadevergoeding voor te claimen. Dit schept precedenten waarmee andere MKB-ondernemers hun specifieke schade kunnen claimen. De officiële beschrijving van de stichting is:

De stichting coronaclaim MKB  heeft ten doel het behartigen van de belangen van mkb-ondernemers in het algemeen en ondernemers die als rolmodel naar voren willen treden in het bijzonder, waaronder begrepen maar niet beperkt tot:

  • het onderzoeken en vaststellen van de financiële en juridische gevolgen voor mkb-ondernemers van de door de Staat ingestelde coronamaatregelen;
  • het realiseren van compensatie voor mkb-ondernemers die zijn benadeeld door de coronamaatregelen;
  • het optreden als woordvoerder en/of vertegenwoordiger van mkb-ondernemers in verband met de geleden schade.

Doe jij ook mee?

1. Doe mee met de compensatieprocedure

Door een donatie te doen en je verhaal met ons te delen, kunnen we daadwerkelijk een vuist maken tegen de onredelijke benadeling van vele MKB-ondernemers in Nederland. Veel ondernemers hebben al aangegeven onze claim te steunen.

Een rechtszaak kost doorgaans vele duizenden euro´s en je bent er veel tijd aan kwijt. Tijd die je liever aan ondernemen besteedt. En waarschijnlijk is ook jouw schade vele malen hoger dan je donatie. Doordat wij namens verschillende soorten MKB-ondernemers een vordering indienen en een eerlijke compensatieregeling vragen, wordt al veel voorwerk gedaan.

Ook ben je minder advocaatkosten kwijt, omdat donateurs onze juridische analyse kunnen opvragen.

Dan is het een kwestie van afweging: ‘Hoeveel kost het mij en hoeveel levert het mij op?’ Meedoen kost €450,-

Hieruit worden 10-20 rolmodellen gekozen zodat de rechter hier uitspraak over kan doen. De overige deelnemers krijgen beschikking over het juridisch dossier zodat individueel de schade kan worden geclaimd. Wanneer je geen schade wil invullen, kun je het MKB toch steunen door een zelfgekozen bedrag te storten op Getfunded.

2. Claim je schade

We kiezen uit de donateurs circa 10-20 rolmodellen. Dat betekent dat de rechter jouw zaak zal behandelen. Dat kost je aan de ene kant meer tijd in het aanleveren van stukken, aan de andere kant wordt direct jouw schade behandeld door de rechter. We kiezen voor elk rolmodel een ondernemer uit die goed communiceert en duidelijke stukken  aanlevert. Meedoen kost €450,-

3. Doneer alleen en steun hiermee alle MKB-ondernemers in deze moeilijke tijden.

Is €450,- teveel voor je, of is je schade invullen nu teveel werk of wil je alleen samen met andere MKB-ondernemers een vuist maken? Klik dan hier en vul dan je eigen donatie in. Alle hulp is welkom!

Overleg met de Staat voor compensatiefonds

Voordat een rechtszaak wordt opgestart is het een goed gebruik dat je eerst de tegenpartij, in dit geval de Staat, de kans geeft om zelf compensatie aan te bieden. We verwachten niet hier heel veel van aangezien de politiek al heeft beslist over de steunmaatregelen. In de praktijk blijkt dat alleen het personeel en de vaste lasten  worden beschermd en niet de MKB-ondernemers. Hierdoor zijn schulden aangegaan door ondernemers en is spaargeld en kapitaal verdampt.

Mochten  wij met de overheid een regeling afspreken of als we een vonnis van de rechtbank krijgen, dan kun je vervolgens eenvoudig en snel bepalen of jouw schade voor vergoeding in aanmerking komt, wanneer je geen rolmodel bent geworden. Met een regeling en juridisch voorwerk in de hand, die je van ons krijgt voor de bijdrage van €450,- , bespaar je flink  op de advocaatkosten om je compensatie te claimen.

Doe nu mee, voor jezelf en alle MKB-ondernemers!, Wil je niet het formulier invullen maar toch steunen? Je kunt ook via Getfunded doneren!

Al vast dankjewel voor je hulp!