Coronaclaim MKB logo
Burgemeesters knokken voor kwijtschelding schulden van ondernemers: ‘Hier beuken we op door’ | 22 februari 2022

De overheid moet ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf verlossen van belastingschulden die ze sinds de start van de coronacrisis hebben opgebouwd. Daar gaan de Apeldoornse burgemeester Ton Heerts en zijn Zwolse collega Peter Snijders zich voor inzetten. Zij vrezen dat het voorzieningenniveau in steden, dorpen en wijken verschraalt als ondernemers omvallen.

,,We moeten voorkomen dat ondernemers door corona straks tien jaar vastzitten aan de schuldenboom van de overheid’’, zegt Heerts vandaag in een interview met de Stentor. ,,De moed zakt ze in ze de schoenen. Straks is de crisis weg, maar zitten deze ondernemers toch nog in de financiële problemen.’’ Snijders noemt dat een ‘drama’.

Schuldhulpverleners zien het aantal ondernemers dat bij hen aanklopt met de week toenemen. Als gevolg van lockdowns en gedwongen sluitingen zagen zij hun omzet fors teruglopen. Veel ondernemers hebben zich in de schulden gestoken om hun zaak overeind te houden. De steun aan zelfstandigen (Tozo) is afgelopen najaar al verdwenen uit het steunpakket van de overheid.

“Deze bedrijven hebben geen perspec­tief als ze de komende vijf tot tien jaar alleen maar moeten aflossen

Jacqueline Zuidweg, directeur Zuidweg & Partners”

Belastingschuld

Daar komt bij dat ondernemers hun opgebouwde belastingschulden vanaf 1 oktober moeten aflossen. Het gaat om ruim 264.000 ondernemers die door uitstel van betaling gezamenlijk een belastingschuld van 18,7 miljard euro hebben. Ondernemers krijgen vanaf 1 oktober vijf jaar de tijd om die schuld af te lossen. Er zijn nu al signalen dat veel ondernemers dit niet redden zonder aanvullende regelingen.

Volgens MKB Nederland bedraagt de totale schuldenlast van ondernemers 40 miljard en is 10 miljard aan opgebouwd vermogen verdampt. Jacqueline Zuidweg van het gelijknamige schuldhulpbureau ziet dat veel bedrijven die voor de crisis prima draaiden nu met een grote belastingschuld kampen. ,,Zij hebben eerst hun huur en leveranciers betaald. Deze bedrijven hebben geen perspectief als ze de komende vijf tot tien jaar alleen maar moeten aflossen’’, zegt Zuidweg.

Jaarcijfers

,,Wat mij betreft komt er een regeling voor schuldsanering voor een deel van het midden- en kleinbedrijf’’, zegt Heerts. In die regeling moeten de opgebouwde schulden van 2020 tot en met 2022 worden verrekend met de jaarcijfers van 2019, het laatste normale jaar van voor de coronacrisis. ,,Begin 2023 moet er een zodanige regeling zijn waarmee de overheid schulden kan kwijtschelden.’’

“Wij kunnen als burgemees­ters en gemeenten het verschil maken door op te komen voor deze onderne­mers

Ton Heerts, burgemeester Apeldoorn”

Bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is een expertteam opgericht dat zich met deze problematiek bezighoudt. ,,Dit is onderdeel van de lange termijn aanpak’’, zegt Heerts. ,,Wij kunnen als burgemeesters en gemeenten het verschil maken door op te komen voor deze ondernemers.’’ Het is hem menens: ,,Hier beuken we op door, want de gevolgen voor deze ondernemers zijn van veel grotere aard omdat ze ons voorzieningenniveau raken.’’

Bron: https://www.destentor.nl/zwolle/burgemeesters-knokken-voor-kwijtschelding-schulden-van-ondernemers-hier-beuken-we-op-door~abed750d0/

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin